NATURENS DEKOR

Med papirposen, saksa og avbitertanga tok vi i år, som i fjor, en tur ut for å sanke inn diverse planter og vekster som kan brukes til dekorering inne. Denne gangen har vi holdt oss langs vannkanten.

Strå er bokstavelig talt i vinden om dagen, så i tillegg til greiner med deilige høstfarger har vi funnet flere typer strå. Disse er utrolig dekorative i alt fra høye, store vaser til små porsjonsvaser.

Borddekking

Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan man kan dekke og dekorere bordet. Et godt tips er å prøve noe nytt hver gang for å utfordre kreativiteten litt. Det betyr nødvendigvis ikke at man må ut å handle inn nytt dekketøy, det handler mest om å bruke det man har på nye måter. Alt fra hvordan man legger bestikket til sammensetningen av elementer.

Hvis du bruker avlastningsbord eller kjøkkenbenken til maten, har du en stor bordflate å leke på. Sett sammen ulike vaser og lysestaker, eller hent noen fine små grønnplanter fra vinduskarmen. De gjør seg også utmerket som borddekor under middagen.

Mange av oss har duker i ulike farger liggende, og mange kan kanskje tenke at fargene tilhører bestemte årstider, men her vil vi vise at man kan lage fine høstbord med ulike bakgrunnsfarger. 

Det finnes mange forskjellige strå som vokser vilt. Alt fra lange og fyldige til mindre og mer kompakte. De holder seg utmerket når de tørker også, så man trenger ikke sette de i vann.

Det har blitt mer og mer vanlig at dekkingen ser litt tilfeldig ut, nesten som om selskapet allerede er i gang. Men det er veldig dekorativt at ikke alt er så oppstilt alltid. Her er tøyserviettene lagt vilkårlig ved fatene, bestikket er plassert på ulike måter ved hver kuvert, og bladene som er strødd over bordet er faktisk bladene som er rensket av stilkene på buketten. I stedet for å kaste det med en gang, kan man fint bruke det som dekor først.

En grønnplante i potte tilfører bordet fylde. Lek med farger på bordet. Dette er et eksempel på hvor godt ulike grønnyanser fungerer sammen med brunt, beige og messing. Det er heller ingen problem å bruke klassiske stettfat i kombinasjon med rustikt steintøy.

Den okergule fargen er veldig trendy nå og man finner den på alt fra puter og pledd til klær. Og det funker fint på duken også. Greiner med blader kan stå i vaser eller bare ligge på bordet, slik som her. 

Men husk at bladene tørker, så hvis du dekker bordet dagen før selskapet, er det lurt å la greinene stå i vann til dagen etter.

Et klassisk bord med mosegrønn duk. Grønnfargen fra duken tas igjen i serviettene, avklipte blomster dekorerer hver kuvert, og bordet bugner av høstblader i alle farger. En liten lyslenke gjør det lille ekstra.

En dyp, blå duk er base for dette bordet. Her kombineres 3 ulike service, i sort, hvit med sort mønster og blå- spraglete skåler. I stedet for å bruke høstblader, er dette bordet kun dekorert med ulike typer strå og trollhassel. 

De store pampas- stråene finner du hos blomsterforhandlere, mens de øvrige er selvplukket.