NATURlig DEKOR

Det skjer noe med kropp og sinn når vårens første fargeklatt trenger seg frem gjennom det brune gresset fra i fjor. I takt med at det grønnes og spires rundt omkring, våkner også behovet etter å få det hyggelig i hagen.

Når hagen skal planlegges og planter skal kjøpes, er det lurt å forhøre seg litt med når de ulike sortene blomstrer og hvor de trives best. Solhungrige blomster må få primaplassen mens skyggeplantene liker seg utenfor de sterkeste strålene. Sørg for at de ulike plantene i bedet blomstrer til ulike tidspunkt slik at du ikke plutselig står igjen med fargeløse områder.

Bruk mange nyanser av vintergrønt, så er du sikret noe farge hele året.

Det er bare fantasien som setter grenser på hvor man kan plante. Et gammelt melkespann og en rusten trillebår egner seg supert for å skape den romantiske hagen. 

Integrerte bed i terrassen bryter opp flatene, og gjør den mer spennende. For å unngå ugress kan du legge duk rundt plantene, og fylle på med elvegrus, rullestein eller dekorstein. Bark gjør også nytten, men det er mange andre fine alternativer.

Det finnes mange smarte vanningsløsninger. Forhør deg med din faghandel.

Men det er lurt å være realistisk når man velger planter. Hvis du vet at tiden sjeldent strekker til, og at du normalt husker på vanning idet plantene ligger langs bakken og roper etter vann, så ikke velg de mest krevende vekstene.

Gull i fjæra

Hvis man tar en titt i fjæra ligger det flust med flotte steiner i alle fasonger som kan tilføre det lille ekstra i hagen. Og jaggu er det gratis også. Den ville naturen kan by på mye dekor og det er verdt å tusle en tur når man har god tid, og bare se seg om. Ha med seg en pose eller sekk, snittekniv og avklipper. Strå, steiner, greiner og kvistbler, kongler og annet villvekst, det er bare å forsyne seg.

På spaserturen langs sjøen kan det også hende at du finner noen ville varianter av prydgress. Spa opp en avlegger med rot, og du kan tilføre noe ekstra i hagen. Du finner også som regel et godt utvalg av det på hagebutikker. De gjør seg både i potter og bed, og gir eksotiske vibber. Prikken over i’en er når man kombinerer det med stein.

Sørg for at de ulike plantene i bedet blomstrer til forskjellige tidspunkt slik at du ikke plutselig står igjen med fargeløse områder.

Tekst: Cathrine Stornes Pettersen  Foto: Jorid Skavik