Sofaprat med halvor

Halvor Bakke er en av Norges mest profilerte interiørdesignere, og står bak flere møbel- og interiørkolleksjoner. Han har figurert i en rekke TV-programmer, og startet sitt eget TV-kosept. Kanskje er det ikke så rart at han vant Vixen-pris for Årets influenser 2018.

Tekst: Cathrine Stornes Pettersen  Foto: Rune Dahl

Vi kobler opp kamera på stativet, sjekker mic’en, og rigger oss til på presserommet. Vi har ankommet Nordic Living-messen, og vi gleder oss blant annet til å få treffe denne mannen, som har utrettet utrolig mye så langt i sin karriere. Plutselig hører vi skritt i gangen som stopper ved døren, og inn rommet kommer en høy, velkledd mann med bredt smil og varme øyne.

– Hei, sier han og rekker frem hånda. – Så hyggelig at dere har tatt turen nedover.

FRA FLYVERT TIL INTERIØREKSPERT

Vi setter oss ned og praten går lett. Vi lurer på hvordan det hele startet.

Hvordan havnet han i interiørbransjen?

– Interessen har nok alltid vært der uten at den ble ordentlig trigget jobbmessig. Men da jeg mistet jobben som flyvert i SAS etter 11. septemberterroren, begynte jeg på Bolina i Oslo.

Det var der jeg forsto at dette var noe jeg skulle drive med, forteller Halvor.

Han står i dag bak mange kolleksjoner hos ulike aktører, alt fra møbler og interiør, til sengetøy og service. Vi spør hvor han henter inspirasjonen fra?

Han forteller at det er på alle reisene hans, og vi kan tydelig se hvor mye akkurat det betyr for han.

Med drømmende øyne får vi høre den fascinerende historien om det siste serviset hans, Cape, hvor mønsteret er inspirert av en jernport i Cape Town.

– Jeg snoker rundt og ser på alt fra små hoteller til bygninger og parker, smiler han.

 

Den er i grunnen den største feilen folk gjør, at de ikke tenker på huset i forhold til den stilen man innreder i.

Reiseglede

Halvor har reist mye i sitt liv, og Sør-Afrika er favorittdestinasjonen. Det er det mange grunner til, kan han fortelle.

– For det første er det prisgunstig for oss å dra dit. Dessuten er det høy kvalitet på mat og vin. Og når det kommer til design så ligger de milevis foran oss. Vingårdene, hotellene og restaurantene, de er så spesielle. Det er et eventyr å dra dit, fortsetter han.

Han er tydelig på at verden har så utrolig mye flott å by på, og oppfordrer folk til å prøve noe annet enn Gran Canaria.

GÅRDSLIVET

Etter flere år utenlands og i Oslo valgte Halvor å vende tilbake til sine røtter. Han og eksmannen investerte i det idylliske småbruket Trae i Stavern, like ved der han vokste opp. Da de overtok huset fra 1840 var det en omfattende jobb som ventet. Vi ber han beskrive stilen hans, nå som gården er renovert. 

– Det er nok litt mer koselig enn jeg egentlig foretrekker. Jeg liker det best stramt og stilrent, men man må ta vare på husets sjel. Det er i grunnen den største feilen folk gjør, at de ikke tenker på huset i forhold til den stilen man innreder i, forteller han.

Gårdstomten var i utgangspunktet en eneste stor kornåker, men i dag er hagen en nydelig oase. Vi lurer på hvordan han har gått frem i planleggingen av denne totalforvandlingen.

– Vi startet med å så plen overalt. Så bygget vi soner og skapte rom på ulike steder. På den måten vil man ikke se hele hagen på en gang, men få en ny opplevelse når man beveger seg rundt på området, sier han.

– Det å bruke ulike materialer på grunnflatene er veldig effektfullt. For eksempel har vi i tillegg til gressplen, tredekke ved solsengene og ved dammen, og elvegrus i urtehagen, fortsetter han.

Eventyrlig oppussing

Halvor Bakke har vært en TVpersonlighet i en årrekke og besøkt norske TV-seere gjennom ulike programmer. I 2004 debuterte han på skjermen som interiørdesigner i «Homsepatruljen». Han har også pusset opp «Norges Styggeste Rom» i flere sesonger. Men i 2015 startet han sammen med Mads Pettersen et nytt konsept. I programserien «Eventyrlig Oppussing» reiser Halvor og teamet hans land og strand rundt for å gi hytter nytt liv. Vi vil gjerne høre han fortelle om hvordan det er å jobbe i en slik produksjon.

– Åh, for det første er det et eventyr å få holde på med dette. Vi besøker helt fantastiske steder og treffer så mye hyggelige folk. Vi jobber 12-14 timer i døgnet i 6 dager for 49 minutter på skjermen, så det er nok mer krevende enn hva folk tror. Vi sover i telt og i soveposer, i køyesenger og i kriker og kroker, ler han.

– Også er det en fabelaktig gjeng å jobbe med, både foran og bak kamera, og vi har det fryktelig gøy på jobb, fortsetter han.

Hyttene de pusser opp ligger plassert ved alt fra idylliske fjorder til majestetiske fjell. Og det er mange farge- og materialvalg som må tas på hvert sted. Inspirasjonen til de ulike prosjektene henter han ofte fra naturen.

– Vi har jo sett mange hytter med fantastisk utsikt, hvor det er små vinduer og sofaen atpåtil står med ryggen mot utsikten. I stedet er fokuset rettet mot en liten Jøtul ovn, og det blir helt feil. Så vi snur rundt, åpner opp og tar naturen inn i hytta.

Vi jobber mye med lys og vindusflater, og lager vinduene gjerne større, forteller han engasjert.

– Fargevalget hentes som regel fra naturen, for å viske ut skille mellom inne og ute. Man ønsker jo gjerne følelsen av å være ute, særlig når man er på hytta, legger han til.

Han understreker også at stilen og materialene på hytta også legger noen føringer. Det er forskjell på en kjønnsløs hytte fra 80-90 tallet som man kan røske mye med, kontra en laftet tømmerhytte som allerede har et uttrykk man må ta vare på. 

Nord-norge besøk

Av alle hyttebesøkene de har vært på er det naturlig nok noen som utpeker seg litt ekstra. Halvor nevner uken i

Geiranger som en minneverdig uke med fantastiske kulisser, nydelig vær og en utrolig hyggelig familie.

– De elsket det vi hadde gjort og det setter vi jo alltid veldig stor pris på. Denne hytta lå litt ugunstig til, og vi måtte faktisk ha 17-18 løft med helikopter for å få opp alt, smiler han. Også er jo Geirangerfjorden noe helt spesielt, føyer han til.

Nord-Norge har også hatt besøk av Eventyrlig Oppussing, og han trekker frem Risvær i Lofoten som enopplevelse.

– Det var helt magisk. Været var nydelig, vi malte inne og ute med utsikt til Lofotveggen. Vi fisket krabber og hadde en strålende uke.

Han har vært i Narvik ved flere anledninger og nå kan vi avsløre at han snart kommer tilbake. 

<